Tuesday, January 12, 2010

Leapșa 'România tăcută'

Eu nu cred ca Romania e tacuta, asa cum zice Lil.
E zgomotoasa ca o manea si roasa de frustrari si de mediocritate. Cei care n-au votat n-au tacut, ci au urlat manele, si nu-i cainez. O prietena univesitara imi spunea pe Facebook inainte de alegeri ca nu poate vota cu Geoană pentru ca 'suge pula la Patriciu si Vantu', ca spera ca Patriciu se imbuneaza si da la toata lumea case, masini si femei (nu vorbea serios cind zicea de Patriciu, masini, bani si femei, evident, dar campul semantic e interesant aici). 'Tacerea' celor care n-au votat in felul asta e tot o mare si zgomotoasa manea si n-am de ce si cum sa vreau sa-i scot din 'letargie'. Daca as vrea sa ies dintre eufemisme, as gasi alte cuvinte pentru letargia asta.
Nu tacerea e problema. E marea si monstruoasa ignoranta si indolenta. Lipsa de respect si de principii.
Ati vazut vreodata The Festival of Remembrance in Marea Britanie? Daca da, ganditi-va ca la 20 de ani de la revolutie in Romania nimeni n-a stiut sa faca un gest public de comemorare bine organizat si decent.Unii se exprima asa. Stiu ca au cui sa fie recunoscatori. Altora...cum spuneam mai sus, pina si tacerea le suna a manele.
In alta ordine de idei - da, UE, de exemplu, are o gramada de continut si nu se stie povesti si comunica. Dar la noi (partide, institutiile statului) problema nu e asta. La noi continutul cam lipseste. Stiti ca toti se pling la la reuniunile cu experti europeni Romania nu trimite aproape niciodata pe nimeni? (azi am auzit asta despre produsele farmaceutice, de ex). N-au niciodata o pozitie, nu negociaza, nu sunt prezenti. O fi costind mai mult deplasarile decit ce pierdem de pe urma nesustinerii interesului national. Nu pot decit sa fierb de minie si frustrare cind aud asa ceva.
In Romania ziaristii numara deplasarile parlamentarilor in strainatate ca si cum orice calatorie sau contact cu strainii ar fi inca doar o sursa de leisure si beneficiu personal. Tunsul oilor e mai bine vazut.
Despre bloguri, foarte bine. Mai bine 'cu' decit 'fara' si simt ca e un privilegiu sa va citesc si sa va cunosc. Mi-ar placea insa sa vad si agenda personala de prioritati legislative a parlamentarilor publicata pe site-uri mai complexe, facute si cu ajutorul unor colaboratori sau stagiari, de exemplu.
Ma scuzati pentru dezlinare. Voiam sa scriu azi si sunt destul de obosita. Public acum si poate mai ajustez-completez-tai maine.

3 comments:

Lilick said...

"Romania tacuta" e un pretext sa ne exprimam. Sa ne exprimam si nemultumirile, asa cum ai facut tu. Multumesc ca ai preluat. :)

Mona said...

Gadilaturi la lilikk!

sorin andreica said...

fain,de ce nu te inscri in reteaua literara,4000 de scriitori,poeti si critici literari.
cu respect

 
Click to join filosofie1999

Intilnire 10 ani UBB filosofie1999